Tensta Vårfestival 6 maj!


Konst och idrott i fokus – Tensta visar upp musklerna i Vårfestival den 6 maj! En familjedag med massor av skojiga saker att prova på och titta på i Tensta för hela familjen! Att vara tillsammans och prova på olika roliga utmaningar så som basket, sång, cirkus, musik, fotboll, clowner, rörelse och dans! Med på dagen finns också de lokala politikerna samt representanter från stadsdelsförvaltningen, bland annat ett informations-tält om Tensta terrassen, 500 nya lägenheter vid E18 som byggs.

TENSTA CENTRUM
Kl. 12.00 -16.00

Konferencié och host för dagen, Omar Abdirizak! Uppträdanden från Kulturskolan Järvas dans- och fiolelever! Prova på fiol, gitarr, dans, DJ, foto, film och media. Utställning i centrum av konstelever från Järva, speciellt skapade för Tensta vårfestival! Dansuppvisning med Lidiana Barros och hennes elever från Järva! 

Ansiktsmålning, fika, med ballonger, bullar, kaffe och mys! 

I anslutning till Tensta Centrum 

Information från Järva stadsdelsförvaltning, föreningslivet och civilsamhället och andra aktörer och organisationer som är aktiva i Järvaområdet.
Stockholm växer: Träffa representanter från Amelmottagningen / Södersjukhuset och Origo (resurscentrum för hedersrelaterat våld och förtryck). Informationsbord för föräldrar och andra verksamma i området, utöver ungdomar.

Prova på musikinspelning genom en pop up studio på plats i centrum! 

För alla 12 – 25 år. Kl. 12.00 -16.00

House of Music Sweden (Xclusive idrott och kulturförening)

TENSTA BIBLIOTEK
Låna eller läs en bok. Bokcykeln står utanför biblioteket kl. 12.00 – 16.00!

 

RUNT OMKRING I TENSTA
Clowner, dans och sång mellan kl. 13.00 – 15.00! Pop up-roligheter lite här och där i Tensta med Clowner utan gränser och Johanna, dans- och rörelsepedagog från Kulturskolan Järva. De dyker upp i centrum, i Gullingeparken, i Tenstagången, i Pilparken och på Basketplanen bakom Tensta centrum. 

TENSTA KONSTHALL
Dansworkshop ledd av Tensta dansar
Kl. 11.00 -11.30

Tensta genom 1000 år på 30 minuter
Kl. 13.00 – 13.30

Plats: Tensta konsthall

Guide: Paulina Sokolow, kommunikatör på Tensta konsthall

Följ med på en annorlunda vandring genom Tenstas bebyggelser, utkiksplatser och offentliga rum. Konsten i Tensta är en okänd historia för många, trots att det här finns en fantastisk skatt som tecknar ett brokigt lapptäcke av konstnärliga och litterära berättelser. Visste du att här finns Stockholms näst äldsta kyrka, en runsten som berättar om en mörklockig viking, en av Sveriges vackraste byggnader från 1980-talet och minnet av en lesbisk vandring? Startplats Tensta konsthall.

 

BASKETPLANEN VID CENTRUM
Prova på skateboard och andra roliga utmaningar kl. 12.00 – 16.00, med unga ledare från Skate Nation och Drömstort. www.skatenation.se

 

PILPARKEN KL. 13.00

Vernissage och invigning av statyn ”I mitt hjärta” av Unga Berättar (Kulturskolan) i samarbete med Hemsö. Statyn är skapad av barn och unga i Tensta under sommaren 2022 och vintern 2022/2023. Vi bjuder på snacks och alkoholfri dryck.

 

TENSTA TRÄFF
kl 12.00 – 14.00 i caféet
Stadsdelsmat bjuder på lunch och något sött till teet efter. Fyll i formuläret för att säkra din lunch. Begränsat antal platser. Anmäl dig här: Stadsdelsmat  

Hälsningar från föreningarna Hawo-Tako, Geesgud och gänget bakom Stadsdelsmat

 

TENSTA SIMHALL
Kl. 12–16 kan du prova på olika sporter, utmaningar och ha kul tillsammans med unga ledare från Vision Generation Basket och Kista SC! Basket, handboll, boxning, gymnastik och rörelse.

Kontakt: Sonja (Kista SC) akallaby@hotmail.com och Yacouba (VGB) Yacouba.vgb@gmail.com 

 

BLÅ HUSET
Stora scen, Järva stadsdelsförvaltning: Ragnar, Kämpingebacken 3av Lotta Gahrton produktion och Sofiahemmet av Sofia Castro.

 

Sofiahemmet
Från 13 år
Kl. 12.00-12.30
25–30 min föreställning

Ett projekt baserat och inspirerad av Bergmans film ”Persona” och framför allt av karaktären Elisabeth Voglers tystnad. En tystnad hon valt för att fly undan en verklighet hon inte mäktar med. Under produktionens process framstår även en graviditet och ännu en betydelse öppnas upp. Kanske den viktigaste. Livet vill leva och kraften av det skapar ännu en dimension i Sofiahemmet. Vi följer en inre existentiell dialog där strävan efter kommunikation och intern samstämmighet skaver mot behovet av uppror. Kraften som alltmer påtagligt växer i magen påminner om att livet envisas med att fortsätta, och att skapa hopp även i svåra tider. 

Idé och koreografi: Sofia Castro. Dans: Sofia Castro och Pauline Reibell. Musik: Jacob Hellner. Filmidé, koreografi och dans: Sofia Castro. Musik och ljudläggning: Jacob Hellner Foto: Simon Olsson. Redigering: Claudio Marino

Projektion i film: Foto: Ariel Ugolino. Redigering: Matilda Westin Bergh och Sofia Castro. Dokumentation: Maria Emilia Parola

Ragnar, Kämpingebacken 3 

Från 5 år
Kl. 13.00 – 13.30
25–30 min föreställning

Teaterföreställningen om Ragnar på Kämpingebacken 3.
Ragnars bor i Tensta. Där har han alltid bott.
Han är en ensam man som vill fira något…
eller varför inte allt?

För alla och familjer med barn från 5 år och uppåt! Uppskattas ofta även av de vuxna i publiken. 

Pressansvarig: isabel@comevent.se / 076-346 6366